Om mig och bloggen



Jag som driver bloggen heter Jan Nilsson och är konstvetare. Om min privatperson finns egentligen inte mycket att orda. Jag föddes 1974 i Skellefteå men har bott större delen av mitt liv på Gotland. Förutom konst hyser jag ett stort intresse för Dödahavsrullarna, fornkristen apokalyptik samt dekadent skräck- och fin de siècle-litteratur.

Mina konststudier inleddes på Gotlands konstskola, där jag studerade måleri och teckning 1995-1997. Därefter läste jag ett tag på komvux för att hösten 2000 påbörja mina studier i konstvetenskap vid högskolan på Gotland. Efter ett par korta uppehåll och separata kurser i historia och renässansen tog jag min magisterexamen i konstvetenskap 2008.

Tanken med min blogg är att lyfta fram konstnärer och verk som annars riskerar att falla i glömska i en tid präglad av yta, kommers och nyttotänkande. I min blogg förordar jag en konstsyn där den nordeuropeiska renässanskonsten värderas lika högt, om inte högre, än den i mitt tycke något överskattade italienska renässansen. Jag vill dessutom peka på det faktum att mycket av den estetik vi idag brukar sammankoppla med moderna stilriktningar som romantiken, symbolismen, expressionismen, nya sakligheten, surrealismen m.fl. har sina rötter i den nordeuropeiska sengotiken och då framförallt dess avslutande manieristiska fas i början av 1500-talet.

Bloggens namn har jag lånat från det eskatologiska begreppet Renovatio Mundi, vilket ungefär betyder ”den pånyttfödda världen”. Begreppet kommer från den italienske 1100-talsmystikern Joakim av Floris och var den benämning som användes under 1400-talet för att beskriva de kulturströmningar som vi numera kallar för renässansen.

Hösten 2020 inledde jag ett forskningsprojekt om den gotländske kyrkomålaren Passionsmästaren. Ambitionen med detta projekt är att göra upp med den etablerade uppfattningen att Passionsmästaren skulle ha utgjort en helt igenom inhemsk målarverkstad, vilken enbart verkade på Gotlands landsbygd. Istället driver jag tesen att Passionsmästarens verkstad startades upp av den danske länsherren Olof Axelsson Tott och att verksamheten ursprungligen utgick från Visborgs slott, varefter man under 1400-talets andra hälft engagerades i ett omfattande renoveringsarbete av Gotlands landsortskyrkor.

Passionsmästaren och den dansk-gotländska renässanskulturen 1449-1487 är arbetsnamnet på projektet.

2 kommentarer:

  1. Hej. Vet du om det finns några verk, beskrivningar, konst kring Salomos dom på Gotland? I någon kyrka? Med vänlig hälsning, Tomas Lindström, Visby

    SvaraRadera
  2. Mig veterligen existerar det inte någon sådan framställning här på Gotland. Men det skall erkännas att jag är lite av en nybörjare inom ämnet och har ännu inte besökt alla kyrkor på ön. Håller du på med något projekt där motivet skall ingå?

    SvaraRadera