onsdag 6 oktober 2010

Paracelsus profetior


Vill bara i all hast passa på att göra reklam för dessa mycket vackert snidade träsnitt hämtade från den schweiziske 1500-talsmystikern Paracelsus eskatologiska skrift Prognostication auff XXIIII jahr zukünfftig (1536). Har tyvärr inte så många uppgifter rörande verkets tillkomsthistoria eller vem som kan ha utfört illustrationerna. Skriften skapades dock ursprungligen på initiativ av kung Ferdinand av Österrike och utgör av allt att döma en sorts eskatologisk kampskrift där upphovsmannen genom profetisk intuition försöker förutse vad som skall ske i Europa de kommande 24 åren. Hoppas att ni finner bilderna lika intressanta som jag. 

Bild 1 - som ni kan se längst upp i inlägget - anspelar av allt att döma på den så kallade Lejonprofetian. Detta är en profetia som ursprungligen härstammar från den judiska Esra-apokalypsen och berättar om hur ett stort rytande lejon vid tidens slut förväntas träda fram ur skogen för att slutgiltigt rädda den förtryckta massan från örnens herravälde (4 Esr 12:31-34). Lejonet i profetian har traditionellt identifierats med Messias medan örnen tolkats som en representant för den onda romerska kejsarmakten. Sett ur ett svenskt perspektiv är denna del av profetian av ett särskilt intresse eftersom den anses ligga bakom bilden av Gustav II Adolf som Lejonet från Norden.
     
Vilka idéer som ligger bakom nästa bild är något mer oklart men vid en första anblick förefaller illustrationen anspela på legenden om de tre magiska skattegömmorna, vilka enligt tysk folktro förväntades ligga förborgade fram till de yttersta dagarna. Myter och legender av detta slag var mycket populära under renässansen och hade sitt ursprung inom judekristen apokalyptik och korstågstidens sagor om den heliga Graal. Som exempel på sådana legender kan nämnas Andra Mackabéerbokens berättelse om profeten Jeremia och den förborgade tempelskatten vid berget Nebo (2 Mack 2:4-8), samt den fornkristna legenden om Adam och Eva och deras förtrollade skattegrotta under Kristi kors på Golgata. Tittar vi lite närmare på innehållet i säckarna ser vi emellertid att bilden snarare tycks representera alla de naturkatastrofer och extrema väderförhållanden som skall komma att plåga mänskligheten i den yttersta tiden.
    
Bild 3 visar till sist det paradisiska lyckotillstånd som man under stora delar av 1500-talet hoppades skulle infinna sig när världshistorien nått sitt slutmål. De dansande barnen representerar i detta sammanhang den pånyttfödda jorden i det framtida messianska Tusenårsriket. Inom medeltida terminologi benämndes utopier av denna typ vanligtvis med det latinska begreppet Renovatio Mundi. Antagligen har Paracelsus lånat motivet från den kalabriske cisterciensmunken Joakim av Floris kiliastiska eskatologi. 

Boken i sin helhet med samtliga 32 träsnitt hittar ni här.

2 kommentarer:

  1. Ja snygga bilder!
    Var inne och kollade på de övriga 29 träsnitten. Det förekommer många svärd eller spjut eller andra spettliknande saker som liksom sticks in i bilderna utifrån. Eller ibland står personerna i motiven själva och håller i dem. Ibland ser det dock lite konstigt ut - vad ska t ex de två parallella linjerna på var sida om lejonet i första bilden du visar i bloggen föreställa? Har du nån idé?

    SvaraRadera
  2. Har egentligen inget riktigt bra svar på din fråga. En gissning skulle dock kunna vara att linjerna på något sätt representerar föreställningen om att Messias, den framtida krigarkonungen, förväntas hållas ”bunden” till dess att den rätta tiden är inne. Denna tolkning är emellertid mycket oviss. Ett av problemen med att tolka profetians illustrationer är att dessa ofta bara löst anknyter till den skrivna texten. Vet inte riktigt vad detta kan bero på. En möjlig förklaring skulle kunna vara att vissa av bilderna hämtats från äldre profetiska texter som var väl kända vid tiden för verkets tillkomst och därför inte behövdes kommenteras. En annan teori skulle kunna vara att utgivaren av texten av esoteriska skäl eftersträvat att ytterligare mystifiera textens redan kryptiska idéinnehåll. Men detta är som sagt bara teorier från min sida.

    SvaraRadera